אני לא נוהג לפרסם בגלוב טקסטים שאני מפרסם במקום אחר. אני מאמין בהפרדה. למרות זאת, הפעם החלטתי לחרוג ממנהגי ולפרסם מאמר שלי שפורסם היום בעמוד הדעות של "ידיעות אחרונות". אחרי שתקראו, תבינו למה.
סוף האינטרנט
קבוצה של חברות טלפוניה גדולות בארה"ב, עמלה על אסטרטגיה שמטרתה אחת: למחוק ולהעלים את האינטרנט כפי שאנו מכירים אותה. על פי התוכנית, שפורסמה ב-The Nation, משתמשי האינטרנט ידרשו לשלם על גלישה, צפייה בתכני וידאו ואפילו שליחת דואר אלקטרוני. מפרסמים שישלמו לחברות טלפוניה אלו יזכו ליחס מועדף כך שהגולש ייחשף לתכנים שלהם מוקדם יותר ובאופן אגרסיבי יותר. הגולשים עצמם יאלצו להצטרף לתוכניות גלישה לאינטרנט: "כסף", "זהב" ו"פלטיניום". כל תוכנית תקבע את סוג הפעילויות שיכולים הגולשים לבצע; אחרי הכל יש שווים, ושווים יותר.
הסיבה לאסטרטגיה פשוטה. חברות הטלפוניה השקיעו מיליארדי דולרים בהנחת כבלים אופטיים ברחבי המדינה. הן הבעלים של חלק ניכר מתשתיות האינטרנט, אבל הן לא מצליחות להחזיר לעצמן את ההשקעה. את הפילוסופיה הסביר באופן בוטה מנכ"ל AT&T למגזין "ביזנס וויק" לפני שלושה חודשים: "מדוע שאתן לכולם להשתמש בתשתית שלי? האינטרנט לא יכולה להיות חופשית כיוון שחברות הכבלים הן אלו שעשו את ההשקעה. הציפייה של 'גוגל' או 'יאהו' או כל חברה אחרת שיוכלו להשתמש בתשתית הזו בחינם היא מטורפת!". אולי זו הסיבה לדיווחים לפיהם גוגל עומדת להקים רשת אינטרנט נפרדת. ממש כך.
יומיים לאחר פרסום הכתבה, פרסם ה"ניו-יורק טיימס" דיווח מטריד לא פחות. ספקית האינטרנט "אמריקה אונליין" (AOL) וענקית האינטרנט "יאהו", שמנהלות עשרות מיליוני תיבות דואר אלקטרוני עבור גולשים ברחבי ארה"ב והעולם, עובדות על אסטרטגיה במסגרתה הן יתנו עדיפות לשולחי דואר אלקטרוני שיסכימו לשלם רבע סנט להודעה. מי שישלם את הסכום יוכל לעקוף את מסנני דואר הזבל של הספקיות (וכך יהיה בטוח שהדואר לא נעצר בשל זיהוי לא נכון) ואף יקבל קדימות בהעברת ההודעות עצמן. חשבו על כך במונחים של משלוח מעטפה באמצעות הדואר אל מול משלוח מעטפה באמצעות שליח המגיע עד דלת ביתך.
קשה לתאר את הפלצות והתדהמה שתוכניות אלו מעבירות בכל מי שהרשת חשובה לו. הרשת נבנתה על בסיס ארכיטקטורה שהיא פתוחה ושוויונית. פרוטוקול האינטרנט אדיש לשאלה "מיהו שולח ההודעה" או "איזה תוכן הוא שולח". זו הסיבה שדואר אלקטרוני, הצגת סרט או קריאת כתבה מקבלים את אותו היחס; כולם שווים בפני הפרוטוקול, כולם שווים בפני הרשת. זו הסיבה לפופולאריות של ICQ, ויקיפדיה או שירותים להחלפת קבצים.
התוכניות של החברות האמריקאיות מבקשות ליצור שינוי דרמטי והרסני באינטרנט כפי שאנו מכירים אותה. בשל שיקולים כלכליים טהורים הן מעוניינות לירות ברקתה של הרשת החופשית ולהקים תחתה רשת קפיטליסטית הנותנת עדיפות לבעלי ההון והאינטרסים.
אם למדנו משהו מהמאבק במחליפי הקבצים הרי הוא שכוחן של חברות המשקיעות מיליוני דולרים בלוביסטים בגבעת הקפיטול, עצום. הממשל הרפובליקני הרדיקלי עוד מסוגל לאשר את ההצעות המטורפות והמסוכנות שלהן. אם אכן הן יתקבלו, זה יהיה באמת סוף האינטרנט.
כתיבת תגובה